Huren of kopen van zonnepanelen?

Zonnepanelen, groene leningen om de installaties te bekostigen, warmte- en spaarpompen en andere besparingen van en op het gas. Zeker ook vanuit milieuaspect en het verschuiven van gebruik van gas naar vervangend gebruik van elektriciteit, redenen maar zeker ook mogelijkheden te over om deelgenoot te worden aan een soepele, betaalbare energietransitie.

Via de media bereiken ons dagelijks berichten over het kopen of huren van zonnepanelen.

Wat biedt u nu het meeste voordeel als het aankomt op het zelf kopen of het huren van de panelen? Onze conclusie is dat er maar weinig voordelen te benoemen zijn aan het huren van zonnepanelen als u zelf eigenaar bent van de woning. Stelt u zich eens de vraag: “Waarom zou ik zonnepanelen op mijn koopwoning laten installeren, zonder dat ik er eigenaar van ben?”

Voordelen van het zelf aanschaffen van de zonnepanelen ten opzichte van het huren:

  • In tegenstelling tot bij het huren heeft u recht op het terugvragen van de btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen installatie.
  • U bent en blijft ten alle tijden eigenaar van uw installatie, na aanschaf van uw panelen.
  • Het levert u een verbetering van het energielabel op, een waardevermeerdering van de woning én u bent en blijft eigenaar van uw eigen dak.
  • Als u gaat verhuizen worden de panelen mee verkocht.

Nadelen van het huren van de zonnepanelen:

  • U betaalt door te huren uiteindelijk bijna dubbel zoveel voor uw zonne-installatie.
  • Bij verkoop van uw huis dient de koper de huur van de installatie over te nemen of dient u de installatie tegen hoge kosten te laten verwijderen (verplicht bij verhuizing binnen de 10 jaar).
  • Mocht u naderhand de gehuurde installatie willen kopen dan wordt dit in rekening gebracht.
  • De zonnepanelen zijn over het algemeen maar maximaal van 10 jaar van garantie voorzien.
  • Oneindige contracten met een minimum looptijd van 10 jaar.

Stel u huurt 8 panelen van 280 WP voor €52,- all in per maand. Na 10 jaar heeft dit systeem u 12 maanden x € 52 x 10 jaar = € 6240,- gekost. Ditzelfde systeem kunt u ook aanschaffen voor €3630,- inclusief btw mits u het geld heeft en kan missen. Er is geen spaarrekening die zo’n goed rendement oplevert als het rendement van uw zonnepanelen, namelijk wel 6% op jaarbasis.

Ook als u het benodigde geld niet voorhanden heeft, zijn er goede mogelijkheden om tóch eigenaar van uw zonnesysteem te worden. Wanneer u een groene investering doet, is het mogelijk uw hypo-theek te verhogen, of een groenfinanciering aan te gaan met als grootste voordeel dat de rente laag staat en fiscaal aftrekbaar is, net als uw hypotheekrente.

Hierbij een rekenvoorbeeld van wat u betaalt bij via een groenfinanciering*. We houden hetzelfde bedrag aan namelijk €3630,- inclusief btw. Via Greenloans (dochteronderneming van ABN-Amro) sluiten we de groenfinanciering af over een looptijd van 180 maanden met een vast rentepercentage van 4,9%. Deze financiering is uiteraard fiscaal aftrekbaar. Uw bruto maandlast bedraagt in dit geval € 30,- dit is uw aflossing en rente. De teruggave van de btw, welke wij ook voor u kunnen verzorgen, kunt u direct weer inlossen op de lening waardoor u de looptijd verkort. Huurt u een woning dan kan het interessant zijn om met uw verhuurder te overleggen over het aanschaffen van panelen, u kunt immers zo besparen op uw energienota, terwijl uw huiseigenaar de fiscale voordelen heeft en zijn woning meer waard wordt door de verbetering van het energielabel.

De aanschaf van zonnepanelen is een goede investering en mooie manier om te besparen op uw vaste lasten. Ons advies is om de panelen geheel in eigen beheer aan te schaffen. Onze Solar Bespaar Adviseur komt graag bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Daarnaast hebben we nog een leuke verrassing, waardoor u naast de besparing op uw stroomverbruik ook nog iets op uw gas-gebruik kunt besparen. Voor informatie klikt u op onderstaande link en laat u uw gegevens achter:

Gegevens achter laten

Voor meer informatie over SolarLife ga naar www.solarlife.nl