FAQ

Veel gestelde vragen

Hoe werkt een zonnesysteem (PV-Systeem)?

Met zonlicht wekt een zonnepaneel stroom op. Een zonnepaneel levert gelijkstroom op en deze moet omgezet worden naar wisselstroom welke uit uw stopcontacten komt. Deze omzetting gebeurt door de omvormer. De omvormer is dus een zeer belangrijke schakel binnen uw gehele systeem. Voor een geheel systeem hebben we de volgende onderdelen nodig:

  • Zonnepanelen
  • Omvormer
  • Onderconstructie
  • Bevestigingsmateriaal (kabels & leidingen)

 

Waarom heb ik een omvormer nodig?

Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Ons elektriciteitsnet werkt met wisselstroom. Om de opgewekte gelijkstroom van je zonnepaneel te kunnen gebruiken in uw huis en om terug te leveren naar het elektriciteitsnet moet het eerst omgezet worden naar wisselstroom.

 

Wat is het verschil tussen watt en wattpiek?

Watt is een eenheid van vermogen. Bij een zonnepaneel hangt het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die erop valt. Daarom is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale (laboratorium)omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. De Bauer Glas/Glas panelen van Solar Life zijn 300 WP.

Een paneel van 300 Wattpiek levert dus onder ideale omstandigheden 300 watt. De jaarlijkse opbrengst van een 300 watt paneel is 300 Watt x 880 effectieve zonuren = 264 kWh.

880 zonuren is een gemiddelde voor Nederland. Afhankelijk van de locatie kan het aantal effectieve zonuren hoger of lager zijn.

 

Leveren zonnepanelen stroom als de gewone stroom uitvalt?

Nee, uw omvormer schakelt uit veiligheidsoverwegingen automatisch uit, als de stroom uitvalt.

 

Wat is opbrengstgarantie?

Opbrengstgarantie houdt voor de meeste panelen in dat het paneel na 10 jaar nog 90% en na 25 jaar nog 80% van zijn maximale vermogen moet kunnen opwekken. Bij de huidige Bauer Glas/Glas panelen van Solar Life is dit al 87% na 30 jaar.

 

Wat is productgarantie?

Productgarantie is de garantie welke wordt afgegeven door de fabrikant op de producten, over het algemeen is dit 10 jaar op de panelen en 5 tot 10 jaar op de omvormer. Bij Solar Life heeft u op de Bauer Glas/Glas panelen 30 jaar productgarantie en op uw SolarEdge omvormer en Power Optimizers 25 jaar productgarantie.

 

Wat is een Glas/Glas zonnepaneel?

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste zonnepanelen die het nadeel van zogenaamde degradatie van gangbare zonnepanelen wegnemen. Dit betekent een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie.

Een glas-glas-zonnepaneel daarentegen bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde wederom een laag met glas. Het paneel heeft veel minder last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. De degradatie van deze panelen is daardoor veel lager. Fabrikanten van glas-glas zonnepanelen geven een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar.

 

Wat is een Poly zonnepaneel?

Voor de fabricage van polykristallijne zonnecellen wordt silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Vervolgens vindt afkoeling plaats waarbij kristallen ontstaan die in feite kriskras door elkaar liggen. Uiteindelijk worden plakjes gemaakt die later in zonnepanelen worden toegepast.

Poly zonnecellen hebben vaak een blauwe kleur waarbij kristallen zichtbaar kunnen worden.

 

Wat is een mono zonnepaneel?

Ook bij monokristallijn zonnecellen wordt het silicium gesmolten. Alleen de afkoeling vindt op gecontroleerde wijze plaats waardoor de kristallen allemaal netjes eenzelfde richting hebben. Daardoor zien de mono zonnecellen er geordend uit.

Mono zonnecellen zijn vooral mooier. Ze hebben een donkere kleur, bijna zwart. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom mensen voor mono zonnepanelen kiezen.

 

Kunnen er op een dakkapel ook zonnepanelen?

Ja wij kunnen indien de dakkapel voldoet panelen op de dakkapel plaatsen.

 

Wat is een onderconstructie?

De onderconstructie bestaat uit een aluminium frame waar de panelen op bevestigd worden. Dit kan zowel op een plat als op een schuin dak.

 

Kunnen de panelen op een plat dak geplaatst worden?

Ja Solar Life installeert panelen op een plat dak middels ons plat-dak systeem. Bij dit systeem zal er een ballast aangebracht worden om het systeem te borgen.

 

Kunnen de panelen op schuin dak geplaatst worden?

Ja Solar Life installeert panelen op een schuin dak middels ons schuin-dak systeem. Hier wordt de constructie middels dak-haken achter de dakpannen bevestigt aan de panlatten.

 

Wat is het verschil tussen een traditionele omvormer en een SolarEdge omvormer?

De traditionele omvormer wordt in serie geschakeld zonder optimizers. Het systeem zorgt voor een zeer hoog voltage op het dak en heeft een maximale opbrengst van het slechtst renderende paneel. Bij schaduw degradeert dit het gehele systeem. Bij uitschakeling of fout van 1 paneel zal dit gevolgen hebben voor het hele systeem

Bij Het SolarEdge systeem wordt parallel geschakeld waarbij ieder paneel voorzien is van een Power Optimizer welke een optimaal rendement garandeert ook als er een paneel in de schaduw ligt zal de rest van het systeem optimaal blijven renderen. Bij een storing van het systeem zal dit worden teruggeschakeld naar 1 volt per paneel waardoor er een veilige werkomgeving ontstaat voor installateur en bewoner.

 

Wat zijn Power Optimizers?

De power Optimizer van SolarEdge is een DC/DC omvormer die wordt aangesloten op elk zonnepaneel om er slimme panelen van te maken. De SolarEdge power optimizers verhogen de energieopbrengst van PV-systemen doordat ze voortdurend het Maximum Power Point (MPP) van elk zonnepaneel afzonderlijk volgen. Bovendien controleren de power optimizers elk paneel en communiceren ze de prestatiegegevens naar het SolarEdge monitoring platform voor verbeterd, kosteneffectief onderhoud op paneelniveau. Elke power Optimizer is voorzien van de unieke SafeDC™-functie die ontworpen is om automatisch de DC-spanning van de panelen en de DC-kabels te verlagen naar een veilige spanning wanneer de omvormer of de netspanning uitgeschakeld wordt.

 

Wat is Salderen?

Op uw energierekening staat hoeveel energie u geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u hebt terug geleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Voorbeeld: u heeft 3000 KWh opgewekt en u heeft 3200 KWh verbruikt dan dient u aan het einde 200 KWh nog te betalen.

 

Moet er gebroken worden voor het plaatsen van zonnepanelen?

Nee er wordt niet gebroken in of aan uw woning. Het enige wat gedaan wordt is dat er een dak-doorvoer gemaakt wordt om de installatie uiteindelijk op het stroomnet aan te kunnen sluiten in de meterkast.

 

Hoelang duurt de montage van zonnepanelen?

Voor de gemiddelde woning is de installatie binnen 1 dag gerealiseerd en werkend opgeleverd. Mocht de installatie langer duren dan zal dit tijdens de voorschouw reeds bepaald kunnen worden.

 

Wat is een voorschouw?

Tijdens de voorschouw zal onze medewerker bekijken hoe de panelen het beste op geplaatst kunnen worden voor een optimaal rendement. De plek van de omvormer zal bepaald worden en het kabeltracé bekeken worden om alles aan te sluiten.

 

Hoe krijg ik de BTW terug op mijn zonnepanelen?

Via onze btw-service verzorgen wij voor u dat aangemeld wordt voor de btw-teruggave. Het is ook mogelijk dat uw boekhouder dit verzorgt.

 

Kan ik mijn zonnepanelen ook financieren?

Jazeker! Veel van onze klanten maken hier gebruik van. Uw voordeel is dat u per maand vaak niet meer betaalt dan dat u nu aan uw huidige energiemaatschappij aan stroom kwijt bent. Onze partners Greenloans en Solar-Finance helpen u graag verder. Ook voor de zzp’er die minimaal 3 jaar ondernemer is. Bij financieringen op basis van hypothecaire zekerheid wordt er tot 106% gefinancierd bij aanschaf van duurzame investeringen. Waar uw PV-systeem onder valt!

 

Wat gebeurt er met de financiering als ik tussentijds mijn huis verkoop?

Als u een financiering heeft voor de aanschaf en u gaat verhuizen dan heeft u 2 mogelijkheden. De andere optie is om met de nieuwe bewoner af te spreken dat deze de financiering overneemt. De nieuwe bewoner moet hier dan wel voor in aanmerking komen. De meest gekozen optie is om met de meerwaarde van de woning de panelen in één keer af te lossen.

 

Krijgt mijn woning een meerwaarde bij aanschaf van zonnepanelen?

Ja uw woning zal sneller verkocht kunnen worden doordat de woning zuiniger is, een beter energielabel heeft en dus aantrekkelijker is voor kopers omdat vele er tegen opzien te investeren in zonnepanelen.

De onderzoeksresultaten laten zien dat zonnepanelen hun volledige waarde behouden bij woningverkoop. Hieronder kunt u het volledige rapport inzien. https://www.tias.edu/docs/default-source/Kennisartikelen/de-waarde-van-zonnepanelen-bij-woningverkoop-definitief.pdf

 

Wat is het fiscale voordeel op zonnepanelen?

Middels een groenfinanciering of financiering met hypothecaire zekerheid voor de aanschaf van uw zonnepanelen is de rente welke u betaalt volledig fiscaal aftrekbaar.